Primaria Cristesti

Satul Heresti


heresti

   Se stie ca populatia satului Heresti a venit pe la sfarsitul secoluluial XVIII– lea din sudul Galitiei si nordul Bucovinei, din cauza persecutiilor religioase ale catolicismului. Incercarea de a–i face sa treaca de la ortodoxism la catolicism I–a facut pe acestia oameni sa paraseasca acele locuri in frunte cu preotul lor Herescu si s–au asezat pe teritoriul de astazi, aceasta noua asezare a primit numele de Heresti.

   In mare parte, locuitorii acestui sat sunt de origine slava, fapt dovedit printre altele ca batrani satului mai vorbesc limba rusa si ca numele acestora sunt dominate de nume din limba slava precum: Alexiuc, Cantaraciuc, Fuciuc, Diaconiuc, Avramiuc etc. Biserica din satul Heresti este o adevarata catedrala. Prin pozitionare si prin dimensiunile sale, lacasul de cult strajuieste din mijlocul satului împrejurimile. Parintele Ioan Danila a parcurs drumul de la Cristesti la Iasi de circa 100 de ori, in perioada 1974 pana în 1976, pentru a–i convinge pe mai–marii de–atunci sa aprobe autorizatia de constructie a biserici.

   Minunea s–a produs în iarna lui 1976 cand preotul calator da nas in nas cu prim secretarul judetului Ion Iliescu, care ii promite ca in trei zile va avea autorizatia de constructie. Pentru a nu se întrerupe slujbele, data fiind si diferenta dintre cele doua lacasuri, biserica noua a fost efectiv zidita peste cea veche, fiind demontata dupa finalizarea lucrarii. Timpul scurs de la prima cazma sapata la fundatie si pana la ultimul cui de la acoperis a fost de 16 luni, vreme în care întreaga comunitate nu a avut alta activitate mai importanta. Barbatii erau prin rotatie în echipa de 30 de oameni care lucra 24 de ore din 24, femeile, tot prin rotatie asigurau hrana muncitorilor, iar copiii, dupa ce terminau scoala, tot acolo se opreau.


Site recomandat

  informatia de pascani www.adicomsoft.ro

De ultima ora ...